Μάρκετινγκ Δικηγορικού Γραφείου

Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, η σωστή παρουσία μιας επιχείρησης παροχής νομικών συμβουλών στο internet αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι του γενικότερου προγράμματος μάρκετινγκ ενός δικηγορικού γραφείου.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε κάποιες βασικές ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα σύγχρονα δικηγορικά γραφεία και σχετίζονται με το online / digital marketing.

Μάρκετινγκ δικηγορικού γραφείου – Tip #1

Google My Business και γιατί είναι απαραίτητο για κάθε δικηγορικό γραφείο

Είναι βασικό να δημιουργήσετε προφίλ για το δικηγορικό γραφείο σας στο Google My Business. To Google My Business είναι το σημείο που εμφανίζει η google όλες τις πληροφορίες για το δικηγορικό γραφείο σας.

 Οι λόγοι είναι:

●     Μπορείτε να καταχωρήσετε το δικηγορικό σας γραφείο στο χάρτη ώστε να βρίσκουν το στίγμα του όσοι έρχονται σε αυτό.

●     Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χώρο που εμφανίζεται όταν κάποιος ψάξει το δικηγορικό γραφείο σας στην Google δεξιά και περιέχει  το χάρτη, ώρες λειτουργίας, τηλέφωνο, φωτογραφίες ακόμα και κριτικές.

●     Μπορεί να εμφανίζεται στις αναζητήσεις που γίνονται στην Google τόσο στη βασική μηχανή αναζήτησης όσο και στις αναζητήσεις που γίνονται μέσα στους χάρτες

Όλα τα παραπάνω ελέγχονται μέσα από το Google My Business – https://www.google.com/business/

Δημιουργία Google My Business Profile

●     Μπείτε στο Google my business και αφού κάνετε login επιλέξτε την Καταχώρηση Νέας Τοποθεσίας.

●     Εισάγετε όλες τις άλλες απαραίτητες πληροφορίες όπως ώρες λειτουργίας, φωτογραφίες (εδώ μπορείτε να έχετε φωτογραφίες εσωτερικών χώρων, εσωτερικών δωματίων κλτ) και στοιχεία επικοινωνίας.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα πρέπει η Google να πιστοποιήσει ότι τα στοιχεία και κυρίως η διεύθυνση που εισάγατε είναι αληθή. Η καταχώρησή σας δεν θα είναι ορατή στους χάρτες εάν δεν ολοκληρωθεί η πιστοποίηση.

Ζητήστε να γίνει πιστοποίηση μέσα από το Ταχυδρομείο. Η Google θα σας στείλει ένα γράμμα στη διεύθυνσή σας με έναν κωδικό PIN. Συνήθως η διαδικασία παίρνει από μια έως δύο εβδομάδες. Όταν λάβετε το PIN ακολουθήστε τη διαδικασία που αναγράφεται στο γράμμα ώστε να εισάγετε τον κωδικό και να είστε πλέον πιστοποιημένοι.

Είναι σημαντικό να ανεβάσετε φωτογραφίες ως διαχειριστής για το δικηγορικό γραφείο σας – επιλέξτε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Tip #2 Κριτικές Google – Google Reviews – Μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία

Όταν έχετε ενεργό το Google My Business, κάθε χρήστης μπορεί να κάνει Review που σημαίνει ότι μπορεί να ανεβάσει ένα δημόσιο σχόλιο. Τα σχόλια αυτά είναι δημόσια.

Προτείνεται να ζητάτε από τους πελάτες του γραφείου σας να αφήνουν κριτική στο google. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με προσωπική κουβέντα είτε με κάποιον αυτοματοποιημένο τρόπο.

Παραδείγμα:

Μπορείτε να βάλετε το link του google my business profile του γραφείου σας στην υπογραφή του email σας αναγράφοντας την πρότασή σας για κριτική.

Η απάντηση στα σχόλια της Google είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία το γραφείο σας μπορεί να παρουσιάσει και επιμέρους στοιχεία ή παροχές σε άλλα σημεία.

 Δεδομένου ότι όλα τα σχόλια και οι απαντήσεις είναι δημόσια, η κάθε απάντηση σε κριτική είναι μια ευκαιρία για νέο περιεχόμενο.

Tips

 Να χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα Post που δίνει η Google μέσα από το Google My Business- έτσι μπορείτε να ανεβάσετε, νέα και ανακοινώσεις του γραφείου σας οποία εμφανίζονται αμέσως στη Google.

Το website του δικηγορικού γραφείου

Τοποθεσία, διεύθυνση & Τηλέφωνο

Φροντίστε η τοποθεσία και η διεύθυνση και το τηλέφωνο του δικηγορικού γραφείου να βρίσκονται

1.    Στο πάνω μέρος της σελίδας – header

2.    Στο κάτω μέρος της σελίδας – footer

3.    Στη σελίδα “Επικοινωνία”

Ειδικά στη version του δικηγορικού γραφείου σας για κινητά προτείνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας να εμφανίζονται άμεσα και καθαρά πριν καν χρειαστεί ο χρήστης να τα αναζητήσει κάνοντας scroll ή ψάξει τη σελίδα επικοινωνίας.

Προτείνουμε να συμπεριλάβετε έναν Google χάρτη με το στίγμα του δικηγορικού γραφείου σας, αφού πρώτα έχετε καταχωρήσει την επιχείρησή σας στου Google χάρτες.

Ζωντανή Συνομιλία & Συγκριτικό Πλεονέκτημα

Η δυνατότητα ζωντανής συνομιλίας είναι σημαντική καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι το δικηγορικό γραφείο είναι ενεργό και ότι υπάρχουν άνθρωποι να απαντήσουν άμεσα.

Είναι πιθανό κάποιος που μπει στην ιστοσελίδα σας να χρειάζεται κάποια άμεση πληροφορία προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μια επόμενη κουβέντα με το δικηγορικό σας γραφείο.

Εάν η δυνατότητα που του δίνετε είναι μόνο μέσω email ενώ η η σελίδα ενός ανταγωνιστικού δικηγορικό γραφείου που διεκδικεί την ίδια κράτηση προσφέρει τη δυνατότητα ζωντανής συνομιλίας, είναι πιθανό στη συνείδηση του δυνητικού πελάτη να έρθει πιο κοντά η ανταγωνιστική επιχείρηση. Η ζωντανή συνομιλία δημιουργεί “ανθρώπινο πρόσωπο” στο δικηγορικό γραφείο, και δημιουργεί αμεσότητα στη σχέση νομικού- δυνητικού πελάτη.

Επιπλέον, μέσα από τη Ζωντανή Συνομιλία μπορείτε να ανακαλύψετε ιδιαιτερότητες στις ανάγκες του πελάτη και να απαντήσετε με ανάλογες παροχές του δικηγορικό γραφείου που τυχόν δεν εμφανίζονται ούτε στην ιστοσελίδα ούτε στο website.

Για παράδειγμα, ένας νέος επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί να ρωτήσει με ποιον τρόπο μπορεί να δέχεται πληρωμές από δραστηριότητες σε τρίτες χώρες και πώς μπορει να απασχολεί δυναμικό σε μονάδες παραγωγής σε άλλη πόλη της Ελλάδας. 

Σε αυτή την περίπτωση, η συνεννόηση θα γίνει πιο γρήγορα και άμεσα με το δικηγορικό γραφείο που έχει την υπηρεσία Live Chat έστω και για μια πρώτη γρήγορη απάντηση / γνώμη.

Επιπλέον μέσω Live Chat, μπορεί το δικηγορικό γραφείο εκτός από να συμβουλεύσει / κατευθύνει ή προτείνει επόμενο ραντεβού στον ενδιαφερόμενο, έχει μία πρώτη ευκαιρία να αναδείξει και στοιχεία του νομικού προσωπικού του που εξυπηρετεί όπως πχ η ευγένεια, η καλοσύνη, η διάθεση για βοήθεια.

Μέσω Live Chat οι πελάτης έρχεται πιο κοντά στο δικηγορικό γραφείο καθώς γνωρίζει τους ανθρώπους πίσω από την επιχείρηση, έστω και μέσω chat.

Για να χρησιμοποιήσετε Live Chat στο website σας προτείνουμε τις εξής υπηρεσίες:

  1. Talk.to – δωρεάν υπηρεσία με εξαιρετικά εύκολη διαδικασία ενσωμάτωσης στο website
  2. Drift – δωρεάν υπηρεσία με περισσότερες παροχές από το Talk.to – δίνει τη δυνατότητα οι συνομιλίες να διατηρούνται στο παράθυρο της ζωντανής συζήτησης ακόμα και για ημέρες.
  3. Intercom – Το πιο εξελιγμένο σύστημα της ζωντανής συνομιλίας – διατίθεται μόνο με πληρωμή.

Blog – Γιατί πρέπει να υπάρχει στο website του δικηγορικού σας γραφείου

Το blog και οι συνεχείς αναρτήσεις είναι απαραίτητες για τους εξής λόγους:

  1. Δείχνουν στην Google ότι στο site ανεβαίνει νέο περιεχόμενο και βοηθά στην γενικότερη κατάταξη
  1. Δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεστε το νέο περιεχόμενο στα social media, χωρίς να διαφημίζετε συνεχώς το δικηγορικό γραφείο σας. Δεν μπορείτε σε κάθε ανάρτηση να αναφέρετε τις παροχές και τις υπηρεσίες σας. Αντιθέτως εάν γράφετε τακτικά στο blog για διάφορα θέματα όπως δικηγορικά νέα, απαντήσες σε συχνές ερωτήσεις πελατών μπορείτε να μοιράζεστε αυτό το περιεχόμενο χωρίς να γίνετε κουραστικοί.
  1. Δίνει την εικόνα ότι ασχολείστε ενεργά με την επιχείρησή σας.

Μάρκετινγκ Δικηγορικού Γραφείου και Google Ads

Ο πιο σύντομος και αποτελεσματικός τρόπος να έχετε επισκέψεις στο website του δικηγορικού γραφείου σας είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Google Ads της Google.

Τι είναι το Google Ads

Είναι το σύστημα πληρωμένων διαφημίσεων της Google. Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό να εμφανίζεται το γραφείο σας ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα της Google (όταν κάποιος πχ αναζητά “δικηγόροι για συνταξιοδοτικά Αθήνα” Δυστυχώς όμως κανένας δεν μπορεί να σας υποσχεθεί και να εγγυηθεί ότι στο τέλος η Google θα εμφανίσει το δικηγορικό γραφείο στα αποτελέσματα και αν ΝΑΙ σε ποια θέση.

Αντιθέτως, με την υπηρεσία Google Ads (πληρωμένων διαφημίσεων) μπορείτε την ίδια στιγμή να αρχίσετε να έχετε επισκέψεις.

Διαφορές SEO και Google Ads

  • To SEO είναι δωρεάν ενώ στο Google Ads πληρώνετε κάθε φορά που κάποιος πατάει κλικ στη διαφήμιση κι έρχεται στο website σας
  • Οι διαφημίσεις Google Ads φαίνονται ότι είναι διαφημίσεις (εμφανίζεται η λέξη”sponsored” δίπλα στη διαφήμιση, Είναι τα αποτελέσματα που είναι ακριβώς από πάνω από τα οργανικά
  • To SEO δεν έχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει. Στο Google Ads πληρώνετε για να εμφανίζεστε ψηλά οπότε εάν κάνετε τα σωστά βήματα είναι εγγυημένο ότι θα έχετε κλικ
  • Στο Seo και να δουλέψει θέλει χρόνο. Το Google Ads φέρνει κλικ την ίδια ημέρα που θα το ενεργοποιήσετε.

Πώς χρεώνεστε στο Google Ads για την προώθηση ενός δικηγορικού γραφείου

Εφόσον δημιουργήσετε τις διαφημίσεις σας, η οποίες προβάλλονται κάθε φορά που κάποιος αναζητά κάτι συγκεκριμένο πχ “δικηγόροι για διαζύγια Λάρισα” επιλέγετε και ένα μέγιστο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάθε κλικ. Πχ  0.5€.

Επίσης επιλέγετε το μέγιστο ποσό που διαθέτετε για μία ημέρα πχ 20€. Έτσι το σύστημα της Google δεν θα σας χρεώσει σε καμία περίπτωση πάνω από το ποσό των 20€ ανά ημέρα. Το ποσό αυτό μπορείτε ανά πάσα στιγμή να το αλλάζετε.

Έτσι οι χρεώσεις είναι πάντα ελεγχόμενες από την πλευρά σας. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε κάθε φορά τις καμπάνιες κάτι που σημαίνει ότι σταματούν οι διαφημίσεις να τρέχουν και κατά συνέπεια σταματάει και η οποιαδήποτε χρέωση.

Οι πληρωμές στην Google γίνονται μέσω κάρτας ή τραπεζικού εμβάσματος. Εφόσον κατατεθεί το ποσό τότε η Google αρχίζει να χρεώνει από το ποσό που έχει κατατεθεί έως ότου εξαντληθεί.

Εφόσον εξαντληθεί πρέπει να κάνετε κατάθεση εκ νέου.

Ποιες λέξεις – κλειδιά να επιλέξετε

Εφόσον θέλετε να διαφημίσετε το δικηγορικό γραφείο σας πρέπει οι λέξεις- κλειδιά που στοχεύετε ειδικά για την Ελλάδα να έχουν απαραίτητα μέσα τις λέξεις “δικηγόροι” “δικηγορικό γραφείο” και το όνομα της περιοχής (εάν θέλετε να εξυπηρετήσετε πελάτες από την περιοχή σας).

Βεβαίως, εάν εξειδικεύεστε σε κάποιο νομικό αντικείμενο πχ δίκαιο της ενέργειας τότε μπορείτε να παραλείψετε τη χρήση της πόλης / περιοχής και να αφήσετε τις διαφημίσεις να προβληθούν σε όλες τις σχετικές αναζητήσεις με δίκαιο ενέργειας.

Επεκτάσεις Google Ads

Οι επεκτάσεις είναι κάποια extra στοιχεία που μπορείτε να προσθέσετε στη διαφήμισή σας ώστε να δώσετε κάποιες επιπλέον επιλογές στον επισκέπτη

 Χρησιμοποιήστε τις 3 επεκτάσεις

Sitelinks

Προσθέστε κάποια επιπλέον Links στη διαφήμισή σας εκτός του βασικού κειμένου, Αυτά εμφανίζονται κάτω από τη βασική διαφήμιση.

Call Extension

Εδώ μπορείτε να προσθέσετε το τηλέφωνο του δικηγορικού σας γραφείου. Το τηλέφωνο πρέπει να είναι ίδιο με το τηλέφωνο που βρίσκεται στο website σας ώστε να γίνει αποδεκτή η επέκταση.

Callouts

Εδώ μπορείτε να βάλετε κάποια extra στοιχεία του δικηγορικού σας γραφείου όπως πχ – εξειδίκευση σε startups, εργασιακά, εισοδήματα εξωτερικού κλπ.

Blogging & Προτεινόμενη θεματολογία

Εισαγωγή

· Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το SEO

· Μπορείτε να αναρτάτε περιεχόμενο με το οποίο αναλύετε ειδικές δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου

· Είναι το μόνο σημείο του website που ανανεώνεται συνεχώς καθώς όλο το υπόλοιπο website είναι στατικό.

· Τα blog άρθρα είναι πιο πιθανό για γίνουν share στα social media καθώς οι χρήστες μοιράζονται χρήσιμο περιεχόμενο με τους φίλους τους περισσότερο από ότι μοιράζονται διαφημιστικό περιεχόμενο. Η ιστοσελίδα σας αποτελεί διαφημιστικό περιεχόμενο ενώ οι αναρτήσεις στο blog καθαρά χρήσιμο περιεχόμενο

Θεματολογία του blog

Το blogs θα πρέπει να έχει αναρτήσεις 3 ειδών

· Αναρτήσεις που βοηθούν στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης (seo)

· Αναρτήσεις που αφορούν δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου

· Αναρτήσεις για νέα σχετικά με το δικηγορικό αντικείμενο στον οποίο εξειδικεύεται το γραφείο

Χρήσιμα Links για δικηγόρους

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται εργαλεία και επιχειρήσεις που θα σας φανούν χρήσιμες.

Templates & Photos

● https://themeforest.net/ – έτοιμα templates για το website σας
● https://unsplash.com/ – δωρεάν φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα για χρήση στο website και τα social media
● https://coverr.co/ – δωρεάν έτοιμα video για οποιαδήποτε χρήση

Plugins

Εάν χρησιμοποιείτε WordPress χρησιμοποιήστε τα παρακάτω plugins

● Yoast – Το πιο χρήσιμο εργαλείο SEO

Υπηρεσίες

● Mailchimp – https://mailchimp.com/ – για email marketing
● Τawk.to- https://www.tawk.to/ – δωρεάν widget για live chat στο website σας

Το άρθρο γράφτηκε από την ομάδα σύνταξης του Taxify.gr – την ελληνική πλατφόρμα εξειδικευμένων δικηγορικών / λογιστικών γραφείων

.